New look for key junction revealed

An artist's impression of how Victoria Gateway will look

An artist's impression of how Victoria Gateway will look

First published in News
Last updated
by

WORKMAN have begun replanting trees at Victoria Gateway in a bid to attract more people to the public space.

Trees, green areas and new seating will be added to the large open space outside Southend Victoria Station to encourage more people to gather and make access to the High Street clearer.

Mature trees were removed from the old Victoria Circus roundabout in a multi-million revamp of the key junction in 2011.

Martin Terry, Southend councillor responsible for transport, said: “I am very pleased that this work is going to take place, which will make a big improvement to what is an important entrance into the town.

“We know that there has been much debate about this area since it was created, so the council have reviewed what is there and listened to local people.

“The plans that have been created follow numerous comments, feedback and widespread public involvement.

“This work will create a much friendlier and safer public space, bringing some new greenery and a community garden into the heart of Southend, along with tactile paving.

“This exciting development is about creating more accessible, better streets and places for people to enjoy in Southend and I look forward to seeing the work completed.”

Contractors have begun digging trenches ready for the new greenery.

New lighting will also be installed and access to and from the High Street will be clearer and more defined.

Community events will be held on the plaza.

A ninth-month review of Victoria Gateway by John Dales, from consultancy Urban Movement, concluded trees, seating and lighting could be added to the open space to give it “sense of place”.

It also called for a “bolder public art installation” than statue “the Return”, which has failed to attract people to the area.

Mr Dales suggested the skateboarders could be encouraged, rather than seen as a menace, or other activities, such as table tennis, be added to the area.

Hundreds of residents put forward ideas for the improvements in community events and workshops as part of the council’s “pocket places” project, culminating in a series of projections onto a giant pyramid in the plaza in April.

Work on the project is due to be completed by the end of September.

Comments (4)

Please log in to enable comment sorting

11:51am Wed 25 Jun 14

w-jback says...

more needs to be done to improve traffic flow too. Don't allow the pedestrian crossing to go green unless the main lights are red!
more needs to be done to improve traffic flow too. Don't allow the pedestrian crossing to go green unless the main lights are red! w-jback
  • Score: 2

1:14pm Wed 25 Jun 14

pembury53 says...

should be renamed victoria whichway.... the trees should add to the confusion nicely
should be renamed victoria whichway.... the trees should add to the confusion nicely pembury53
  • Score: 2

3:13pm Wed 25 Jun 14

Robin Reliant says...

" A ninth-month review of Victoria Gateway by John Dales, from consultancy Urban Movement, concluded trees, seating and lighting could be added to the open space to give it “sense of place”.

It also called for a “bolder public art installation” than statue “the Return”, which has failed to attract people to the area.

Mr Dales suggested the skateboarders could be encouraged, rather than seen as a menace, or other activities, such as table tennis, be added to the area.

Hundreds of residents put forward ideas for the improvements in community events and workshops as part of the council’s “pocket places” project, culminating in a series of projections onto a giant pyramid in the plaza in April."

why pay big bucks to a consultant, when all the ideas came free via the public, everyone said about greenery at the time, but it took the employ of a consultant to sort it..£££.
" A ninth-month review of Victoria Gateway by John Dales, from consultancy Urban Movement, concluded trees, seating and lighting could be added to the open space to give it “sense of place”. It also called for a “bolder public art installation” than statue “the Return”, which has failed to attract people to the area. Mr Dales suggested the skateboarders could be encouraged, rather than seen as a menace, or other activities, such as table tennis, be added to the area. Hundreds of residents put forward ideas for the improvements in community events and workshops as part of the council’s “pocket places” project, culminating in a series of projections onto a giant pyramid in the plaza in April." why pay big bucks to a consultant, when all the ideas came free via the public, everyone said about greenery at the time, but it took the employ of a consultant to sort it..£££. Robin Reliant
  • Score: 0

1:19am Thu 26 Jun 14

The__Truth says...

Didn't the original plan have all this in but was removed to save money. Now the council have paid a consultant thousands of pounds to tell them they should have left it in. Plus it'll cost us tax payers twice as much to dig up what was built. Badly managed or what!!!
Didn't the original plan have all this in but was removed to save money. Now the council have paid a consultant thousands of pounds to tell them they should have left it in. Plus it'll cost us tax payers twice as much to dig up what was built. Badly managed or what!!! The__Truth
  • Score: 1

Comments are closed on this article.

Send us your news, pictures and videos

Most read stories

Local Info

Enter your postcode, town or place name

About cookies

We want you to enjoy your visit to our website. That's why we use cookies to enhance your experience. By staying on our website you agree to our use of cookies. Find out more about the cookies we use.

I agree